Recensies en reacties

In Frons: Blad voor Leidse Classici schreef Hubert Mooiman over het boek (november 2017): “Sabina grijpt je. Het verhaal begint flitsend, en blijft flitsend tot op de laatste pagina.”

Maak, platform van de vvao, schreef in april 2017: “Een prettig leesbare historische roman, geschreven vanuit het gezichtspunt van een sterke vrouw, die een interessant beeld van het Romeinse leven in de hoogste kringen schetst. Het verhaal is doorweven met literatuur uit de klassieke oudheid. Een aanrader!”

Joeri Facq in Boekenwijzer: “De Nederlandse classica Nynke Smits werd geïnspireerd en geïntrigeerd door de figuur van Sabina. Ze beschrijft dit stuk uit de Romeinse geschiedenis nu eens niet uit een mannelijk standpunt, maar vertelt het verhaal door de ogen van Sabina zelf. .. Haar wedervaren wordt op een vlotte en boeiende manier verteld.”

Monique Eskens, van de prachtige boekhandel De Drukkery in Middelburg schrijft over “Sabina”: “Ik ben altijd al gek geweest op historische romans over de Oudheid en ik heb dan ook planken vol met boeken van hoofdzakelijk Engelse auteurs. Mijn hart maakte dan ook een sprongetje toen ik dit boek in handen kreeg en ik ben erg enthousiast: het is een goed geschreven verhaal waarin je verplaatst wordt naar het verleden.

Personen en plaatsen komen tot leven, je loopt met Sabina door de Villa Hadriana en zeilt mee over de Nijl. Zelfs de nog immer in raadselen gehulde dood van Antinous wordt opgehelderd…
Hopelijk blijft het niet bij dit geslaagde en veelbelovende debuut!

Marten Jesse Pot marcaur wordpress recensie:  Smits verweeft feiten en fictie perfect met elkaar. De hiaten in onze kennis vult ze elegant op met gebeurtenissen en acties die logisch zijn voor het tijdperk en de mentaliteit. … De details maken het verhaal af: de beschrijving van Sabina’s klassieke opvoeding, haar ervaringen tijdens haar reis naar Egypte, haar innerlijke beslommeringen en onzekerheden, veelal gevoed door het gedrag van haar man.

Erwin Vissenaeken uit Hasselt schrijft: “Ik heb uw boek over Hadrianus'(v)echtgenote met veel genoegen uitgelezen! Zonder te overdrijven rangschik ik uw werk bij de vijftien beste historische romans over de Oudheid, die ik tot nog toe heb gelezen.”

Voline van Teeseling: “Dat Sabina een intelligente persoon moet zijn geweest die het nodige heeft meegemaakt kun je wel verzinnen, maar haar vormgeven zoals Nynke Smits dat doet, dat noem ik pure kunst.”

Marten Jesse schrijft in zijn recensie: “Een sterk verhaal, goed geschreven, met genuanceerde personages en prachtige details. Één van de beste historische romans die ik het afgelopen jaar gelezen heb. Sterk aan te raden!”

Italië Uitgelicht: Nynke Smits “heeft het aangedurfd emoties te verweven met de geschiedenis. In een historische roman zou hiervoor juist ruimte moeten zijn. “Sabina” is een mooi portret geworden van een sterke, gevoelige en intelligente vrouw, die slachtoffer is van haar eigen fouten en vooringenomenheid.”

Geschiedenis.nl: “Een meeslepende historische roman. Goed geschreven, spannend en uitstekend gedocumenteerd.”